Telefonszám

A divat nagyasszonya - Coco Chanel - Focus Trend System
20296
post-template-default,single,single-post,postid-20296,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2,vc_responsive
Coco Chanel

A divat nagyasszonya – Coco Chanel

A divat nagyasszonya – Coco Chanel

„A divat változik, a stílus örök. ” (Coco Chanel)

A divat világának egyik legnagyobb ikonja. A női öntudat egyik mintaképe.

Nemcsak a divatot formálta, hanem példaképe lett nők millióinak, hatással volt a nemünkről és önmagunkról alkotott képre. Szembeszállt a kora elvárásaival, a sikereiért saját korában nagy árat kellett fizetnie.  Önálló volt, öntudatos, mindent megtett a sikerért. A siker éltette, ez volt, ami örömet okozott számára. Kialakult és határozott elképzelései voltak a divat világa mellett, kora társadalmáról is.

Kevés biztos információnk van a fiatalkoráról. 1883. augusztus 19-én látta meg a napvilágot Saumur városkájában, Franciaországban. Eredeti neve Gabrielle Bonheur Chasnel lett volna, azonban születésekor Chanelként jegyezték be az anyakönyvbe, ezt a hibát sosem javítatta ki. Varrónő édesanyja korán meghalt, édesapja elhagyta, ezért tizenhét éves koráig árvaházakban nevelkedett.  Határozottan állította később, hogy divatházának híres, dupla C-ből álló logóját az aubazine-i ciszterci árvaház rózsaablakai ihlették. Az árvaházi élet után, a moulinsi Notre Dame intézetébe került, ahol megtanult varrni.

Arthur Capel, angol férfi lett Coco egyik nagy szerelme, ő volt az, aki segített neki üzletet nyitni Párizsban, a Cambon 21. szám alatt – a ház örökre összefonódott Coco nevével. A szerelem sokáig tartott, annak ellenére, hogy Capel közben egy arisztokrata, angol nőt vett feleségül. A viszonynak 1919-ben csak a férfi halálos autóbalesete vetett véget. Számos férfi rajongott érte, de ezután senkit nem engedett igazán közel a szívéhez.

„Egy ruhában mindig a nő a legfontosabb. A ruha nő nélkül mit sem ér.”

Első sikerét egy szalmakalap hozta el, amely semmiben sem hasonlított az addigi díszes, szalagos kalapokhoz. Egyszerű volt és csodás, a letisztult elegancia mintapéldája. A kalapok óriási sikert hoztak Cocónak, aki ezt követően újabb boltokat nyitott. Az első világháború szükségessé tette, hogy a nők munkába álljanak. Ekkor Coco igazi újításokkal rukkolt elő, például a flanel azt megelőzően csak fehérnemű alapanyagként szolgált, Chanel hétköznapi viseletté emelte. Az addig természetesnek számító kényelmetlen, merev, fűzős viselet helyett kényelmes és, ami még fontosabb praktikus ruhadarabokat kínált a hivatali munkába állt nőknek.

Ebben az időben született meg a dolgozó nő számára a „little black dress”, azaz a “kis fekete ruha”, amely minden alkalomra kiváló eleganciát kölcsönöz viselőjének. Ez az alapdarab, mai modern korunkban is kötelező eleme a ruhatárunknak.

„A nőnek, aki nem használ parfümöt, nincs jövője.”

No 5. Chanel parfüm megszületése

Coco „napfénnyel átitatott” illatot akart, amely „univerzális, mint a ruhatáram”. Ernest Beaux vegyész segítette ebben, ő alkotta meg a világ első, szintetikus alkotóelemekből álló parfümjét. A számozott sorozatból Chanel az 5. számút választotta. Amellett, hogy lenyűgözte az illata, az 5. volt a szerencseszáma.  „ Május 5-én mutatom be a kollekciómat, az év ötödik hónapjában, viselje hát az ötös számot-ez szerencsét hoz!”- nem is történt másképp.

Mindig egy lépéssel a kora előtt járt. Sosem nevezte magát feministának, de részt vállalt a nők egyenjogúságáért folytatott harcban.  Maga volt a stílus királynője. Céltudatosságát és munkamorálját a mai napig bárki megirigyelhetné. Mondhatnánk, hogy újító volt, de akkor ferdítenénk, ugyanis nemcsak újító volt, hanem az is marad örökre.

„Ha olyan dolgot akarsz birtokolni, amid soha nem volt, olyan dolgokat kell megtenned érte, amiket sosem tettél!”